Zavolajte nám 0915 440 054

Čo si treba zobrať do pôrodnice a ako obliecť bábätko na cestu domov?
tehotná žena si zapisuje čo si pripraví do nemocnice k pôrodu

31. marca 2022

BabyRaptor

Čo si treba zobrať do pôrodnice a ako obliecť bábätko na cestu domov?

Pripraviť sa na príchod nového člena rodiny nie je len tak. Nie je to až tak zložitý proces, ale je určite zodpovedný. Aby všetko prebehlo v príjemnej atmosfére a bez zbytočnej nervozity, nenechávajte si to na poslednú chvíľu. Užívajte si tých 9 mesiacov, a to nielen v zmysle radosti z očakávania bábätka, ale tešte sa aj z nákupov a príprav, ktoré na vás čakajú. V zhone každodenného života niekedy ženy zabúdajú, aký zázrak v ich tele práve prebieha! 

 

Nič nie je samozrejmosťou a tehotenstvo je v tomto rebríčku na popredných miestach. Dieťa je dar a ktovie, koľkokrát si ho vo svojom živote ešte budete môcť užiť. Preto v okamihu, keď na tehotenskom teste zasvietia dve čiarky si sľúbte, že sa pokúsite spomaliť. Iba usmiata a odpočinutá žena môže poskytnúť dieťatku zdravé prostredie na jeho vývin. No a v neposlednom rade, keď budete v kľude, aj nakupovať a baliť sa vám bude lepšie a s úsmevom na tvári.

 

Potrebná výbava každej mamičky

Budúca mamička by mala začať baliť veci do pôrodnice orientačne 4 až 5 týždňov pred termínom pôrodu. Pôrodnice väčšinou ženám, ktoré sa rozhodli pre ich služby poskytnú zoznam základných vecí, ktoré budú potrebovať určite. Baľte sa teda podľa nich. Vezmite mamu alebo dobrú kamarátku do mesta, zoznam potrebných vecí hoďte do kabely a hurá do obchodov. Začnime ale radšej pekne po poriadku.

 

tehotná žena si vyberá oblečenie

 

Keďže pôrod so sebou prináša aj zopár administratívnych úkonov, nepochybne si so sebou vezmite občiansky preukaz, prípadne cestovný pas. Druhým dôležitým dokumentom je tehotenský preukaz s vyznačenou registráciou k pôrodu. Pre pôrodníka je to veľmi dôležitá vec, po preštudovaní ktorej bude informovaný o výsledkoch všetkých vyšetrení v čase tehotenstva. Aj preto by ste mali mať v tehotenskom preukaze založené správy zo všetkých dôležitých vyšetrení.

 

Potrebná je, samozrejme, kartička poistenca a budete potrebovať sobášny list. Ak si to vaša situácia vyžaduje, zabaľte si so sebou rozvodový list

 

Po príchode do nemocnice prebehne kontrola, aby sa pôrodník oboznámil ako pôrod postupuje. Následne prebehne príjem, prezlečiete sa, sestry s vami spíšu dotazník o mene dieťaťa a presunú vás do pôrodnej izby. Čakanie sa môže začať. 

 

Aby ste sa v pôrodnici a počas samotného pôrodu mohli cítiť čo najkomfortnejšie, zoberte si so sebou ponožky, čo sa týka pyžama, zvoľte radšej nočnú košeľu. Počas pôrodu vás pôrodník niekoľkokrát skontroluje, aj preto je táto voľba jednoduchšou cestou. Do tašky si pribaľte menštruačné vložky, ktoré sa vám zídu najmä po pôrode. V lekárňach a predajniach pre bábätká nájdete tiež popôrodné nohavičky, ktoré majú dostatočne vysoký pás, takže sú pohodlné aj v prípade, že bol vykonaný cisársky rez. Zároveň poskytujú omnoho lepšie pohodlie čerstvej mamičke. Kúpiť sa dajú v celých baleniach po niekoľko kusov.

 

Budete potrebovať dojčiace podprsenky a tampóny, ktoré si do nich vložíte. Niektoré mamičky si miesto tampónov vkladajú látkovú plienku, ktorá viac saje a nepreteká. Tým pádom sa na podprsenke nerobia žiadne fľaky.

 

Základom sú, samozrejme, hygienické potreby, takže zubná kefka, zubná pasta, šampón, sprchový gél alebo mydlo, dezodorant, môžete si vziať tiež telové mlieko, hrebeň a potrebovať budete aj papuče.

 

Tip: Zistite si ako je na tom vaša pôrodnica, pre ktorú ste sa rozhodli. Nájdu sa aj také, ktoré vám poskytnú menštruačné vložky, hygienické podložky, mydlo a podobne. Nebojte sa pýtať a informovať sa.

 

Zobrať si môžete aj stopky, aby ste si mohli sledovať intervaly jednotlivých kontrakcií, zíde sa vám balzam na pery, masážny olej, obľúbený cukrík.

 

čerstvá mamička drží svojho novorodenca

 

Na záver: Buď si oblečenie na cestu domov pribaľte rovno do tašky alebo ho manželovi nachystajte presne v takom zložení, v akom chcete, aby vám ho potom priniesol. Do oblečenia vašej pôvodnej veľkosti sa ešte nezmestíte, tak aby vám nevybral outfit z odevu, ktorý ste nosili ešte pred otehotnením. Bola by to dosť nepríjemná cesta domov.

 

Odchádzame už traja…

Pred štyrmi dňami ste prišli dvaja a už vás púšťajú z nemocnice troch. To je krása! Aby prebehol prevoz bábätka čo najhladšie, nachystajte to, čo bude potrebovať aj vaše bábätko. V prvom rade otecko nemôže zabudnúť na vajíčko. V ňom ho odnesiete z pôrodnice a preveziete ho v ňom aj autom. Využijete ho niekoľko týždňov aj ako autosedačku. 

 

Čo sa týka odevu pre novorodenca, nachystať si ho musíte podľa toho, v ktorom ročnom období očakávate jeho príchod na svet. Je samozrejmé, že oblečiete štvordňové dieťa inak v decembri a inak v júli. 

mladý pár sa teší zo svojho novorodenca

 

V zime si pre vášho drobca určite nachystajte napríklad bavlnenú košieľku na zapínanie a hoci aj dvoje ponožky. Materiál, ktorý je blízko jeho telíčku by mal byť kvalitný, čo bavlna aj je a zároveň ho zahreje. Na túto prvú vrstvu mu oblečte dupačky. Pripravte si bavlnené rukavičky, čiapočku a na záver ho zabaľte do teplého zimného overalu. Môžete ho tiež prekryť teplou dekou.

 

V letných mesiacoch vám úplne postačí bavlnená košieľka, dupačky, svetrík a čiapočka. Asi najťažšie je obliecť dieťa v prechodnom období, keď už síce nie je chladno, ale ešte ani slnko nemá takú silu. Vtedy sa oplatí kúpiť si letný fusak, ktorý viete nainštalovať pomedzi bezpečnostné pásy do vajíčka. Zohrieva teda dieťa od chrbátika a spredu ho viete pozapínať a zakryť. Je to veľmi praktická vec, ktorú oceníte neskôr aj v kočiari. Pomôcť môže perinka alebo zavinovačka, ktorá pre dieťa zabezpečí príjemné teplo. Nachystajte si deku, ktorou by ste v prípade potreby mohli dieťa ešte zakryť. Dostupné sú v predajniach aj tenšie bavlnené overaly, ktoré by mohli byť kvalitnou poistkou, ak by ste si neboli istá, či je dieťa oblečené dostatočne. V obchodoch pre bábätká nájdete celé komplety oblečenia, ktoré sú už vyskladané ako jeden balíček. 

 

Je náročné sa pripraviť dokonalo, pretože samotné počasie je nevypočítateľné. Aspoň trochu si dokážete pomôcť tým, že oblečiete dieťatku vždy o vrstvu viac oblečenia, ako máte vy. Vďaka tomuto pravidlu, by pre vás malo byť jednoduchšie sa rozhodnúť či je oblečenia veľa alebo málo. Tiež nie je dobré, aby sa dieťa spotilo! 

 

Ak je to vaše prvé dieťatko, určite bude balenie a prípravy do nemocnice plné neistoty. Nedajte sa odradiť, každá žena zvládne materstvo bez problémov. Je to už dávno vo vás!

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie