Zavolajte nám 0915 440 054

Ako si správne odsať materské mlieko?
odsávačka mlieka s mamičkou v pozadí

20. októbra 2019

BabyRaptor

Ako si správne odsať materské mlieko?

Je všeobecne známe, že materské mlieko je to najlepšie, čo môže matka svojmu dieťaťu v prvých mesiacoch jeho života dať. Aj preto chcú mnohé mamičky svoje bábätká dojčiť. Bohužiaľ, nie vždy sa to podarí. Proces dojčenia nie je samozrejmosťou. Nájdu sa mamičky, ktoré s tým nemali absolútne žiaden problém a možno aj bez akejkoľvek predošlej skúsenosti zvládli dojčenie bez výrazných komplikácií. A potom existuje skupina rodičiek, ktoré sa poriadne vytrápili, aby mohli svoje dieťa dojčiť, prípadne sa k tomu kvôli komplikáciám ani nedopracovali. 

Ťažko povedať, čo spôsobuje, že sa ženám nerozbehne laktácia. Spúšťačom môže byť pôrodnícka prax, ktorá občas zabúda na emočné potreby rodičky a dieťaťa, v dôsledku čoho nie je dostatočne podporovaný bonding (vytváranie vzťahu medzi matkou a dieťaťom) a samoprisatie bábätka na prsník matky. Dôvodom však môže byť aj nepokoj mamičky, ktorý vzniká z pocitu strachu a obáv, že dojčenie nezvládne.

Práve v týchto, možno pre mamičku nepríjemných, situáciách vám môže pomôcť odsávanie mlieka

Ako mi odsávanie mlieka môže pomôcť?

Odsávanie mlieka pomáha stimulovať jeho tvorbu, preto ak dieťatko nemôže byť bezprostredne po pôrode priložené k prsníku, proces odsávania by mal prebehnúť 3 až 6 hodín po pôrode. Odsávačka na mlieko pre vás bude pomocníkom aj v prípade, ak si budete potrebovať vytvoriť zásoby materského mlieka. Ako sa vraví, človek mieni, no Pán Boh mení. Stať sa môže čokoľvek a práve v prípade vašej neprítomnosti či choroby budú zásoby materského mlieka na nezaplatenie. Odsávačka na mlieko môže ženám veľmi pomôcť aj v prípade, že majú mlieka až priveľa. Odsávanie mlieka uvoľní napätie v prsníkoch a zároveň vám tak pomôže predísť nepríjemnému a bolestivému zápalu. 

“Vedeli ste, že odsávačka na mlieko sa dá aj prenajať? Pozrite na tomto linku!”

nádobky s mliekom z odsávačky mlieka

Robím to správne?

Tak toto je častá otázka mnohých mamičiek. Keďže matka pociťuje voči svojmu novorodeniatku zodpovednosť, chce mu dať len to najlepšie a robiť všetko dokonale, buduje v sebe strach, že všetko robí práve naopak. Nedôveruje sebe, ani svojmu materinskému inštinktu, čo negatívne ovplyvňuje uvoľňovanie materského mlieka. Ako vlastne odsávačka na mlieko funguje a ako ňou zrealizovať odsávanie mlieka čo najlepšie?

Pre začiatok je najpodstatnejšie to, aby sa mamička usadila, našla si pohodlnú polohu a upokojila sa. Následne by mal prebehnúť tzv. uvoľňovací reflex, ktorý spočíva v masáži prsníkov. Jemná masáž začína od podpazušia a hrudníka po dvorce. Prsníky masírujeme prstami, krúživými pohybmi na jednom mieste a tlakom proti hrudnej stene. Pre uvoľnenie mlieka pomôže tiež vytriasanie a preklepávanie prsníkov v predklone, masáž chrbta od manžela, alebo teplý obklad na prsníkoch. Nápomocný pre odsávanie mlieka môže byť aj teplý alebo vlažný nápoj, no nesmie to byť káva. 

Hygiena je základom

Na trhu je dostupná manuálna odsávačka na mlieko alebo elektrická odsávačka na mlieko. Pri ktorejkoľvek z nich je najdôležitejšia hygiena. Odsávaniu by malo predchádzať ručné očistenie jednotlivých častí odsávačky – fľaška, lievik, spojovacia časť. Odsávačka na mlieko by mala byť umývaná kefkou, ktorá je vyhradená jedine na tento účel pod teplou až horúcou vodou. Na záver odsávačku opláchneme pod studenou vodou. Jedenkrát v priebehu 24 hodín sa tieto časti odsávačky musia sterilizovať vo varnom kúpeli po dobu 3 až 5 minút. Keď vychladnú, je potrebné ich nechať usušiť na jednorazovej utierke a prikryť ich. 

pomôcky na odsávanie mlieka

Odsávanie mlieka síce nie je žiadna veda, no je potrebné dbať na to, aby sa odsávačka na mlieko priložila správne. Iba tak sa vyhnete nechcenému poškodeniu bradavky. Pomôže aj to, ak sa predkloníte, vďaka čomu sa nebude materské mlieko spätne vracať zo zbernej nádoby do lievika. 

Ako často odsávať?

Ako už bolo spomenuté v úvode, ak z akéhokoľvek dôvodu nebolo možné priložiť dieťa na prsník hneď po pôrode, prvé odsávanie mlieka by malo prebehnúť o 3 až 6 hodín neskôr. Následne je vhodné odsávať orientačne každé 3 hodiny, v noci s jednou dlhšou 6 hodinovou prestávkou.  Ak sa vám materské mlieko netvorí podľa predstáv alebo potrieb, je samozrejmé, že môžete intenzitu odsávania zvýšiť. Spočiatku postačí ak prebehne odsávanie mlieka na každom prsníku v dĺžke 2-3 minúty. S postupom času sa bude tento čas predlžovať. Neskôr môže odsávačka na mlieko pracovať 15-20 minút na každom prsníku.

Po odsávaní je dobré si kvapkou materského mlieka potrieť bradavky aj dvorce. Nezabúdajte, že materské mlieko je skutočne zázračná tekutina a často pomôže aj tam, kde by ste to nečakali.

Odsávačka na mlieko je v mysliach mnohých ľudí zakorenená ako čosi, čo evokuje problém. Pravdou však je, že práve vďaka nej máte možnosť problém riešiť. Nemajte z nej strach a pomôžte si ako sa dá. Dôležité je, aby ste boli spokojnou mamou, ktorá si plnohodnotne užíva svoje dieťa!

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie