Zavolajte nám 0915 440 054

Namixujte si prvé príkrmy! (2.časť)
dve deti s kuchárskymi čiapkami na hlave jedia zdravú zeleninu

15. decembra 2019

BabyRaptor

Namixujte si prvé príkrmy! (2.časť)

Nastalo obdobie, keď už máte prvé zeleninové príkrmy za sebou. Bábätko si bez väčších problémov zvyklo a teší sa vždy, keď vidí svoju mištičku. Takto je to dobré a vy môžete byť viac než spokojná. Z procesu jedenia je dôležité urobiť akýsi rituál, ktorý má v živote dieťaťa vo všetkých činnostiach, nielen v jedení, dôležitý význam. Úplne postačí, ak posadíte dieťa do jedálenskej stoličky a podáte mu jeho lyžičku. Hneď mu dôjde, čo sa v najbližších minútach bude diať. 

Aké recepty zaradiť do jedálnička?

Ako sme už v úvode spomenuli (prípadne ste sa dočítali v našej prvej časti), vaše dieťa má za sebou príkrmy z jedného druhu zeleniny, ale vyskúšalo už aj rôznorodé kombinácie. Bábätko však rastie a s tým sa menia nielen jeho potreby, ale tiež jeho možnosti. Keďže v období okolo 7. mesiaca sa zvyknú ukazovať prvé zúbky, recepty môžu byť zas o niečo pestrejšie. K potravinám, ktoré už majú svoje stabilné miesto v našej kuchyni začíname postupne pridávať nové a zatiaľ chuťovým bunkám bábätka nepoznané potraviny. Doteraz bolo našim cieľom ponúknuť dieťatku aspoň jeden príkrm denne, teraz sa budeme snažiť o príkrmy dva a ochutnávať môžeme dať tiež rôzne druhy obilniny. Zmena nastáva aj v konzistencii príkrmu. Určite nie je vhodné mixovať dieťaťu kašičku úplne najemno. Je lepšie ponechať v nej kúsky tuhej stravy, aby si dieťa postupne privykalo. Ponúknuť môžete mrkvu, zemiak, kaleráb, cuketu, brokolicu či hrach. Z ovocia to môže byť hruška, banán, broskyne, slivky.  Zaradiť môžete recepty s mäsom, konkrétne morčacím, kuracím, teľacím alebo králika. No a z obilnín je to ryža, cestoviny či ovsené vločky. Spomenuli sme len zopár odporúčaných potravín, no je dobré dávať bábätku ochutnávať to, na čo má chuť. Samozrejme, že mu teraz nedáme celý pomaranč, no kvapka šťavy mu určite nepoškodí. Dodržiavame zásadu, že po každej novej potravine sledujeme, či sa u nášho drobca neobjavia akékoľvek alergické reakcie. 

zvedavé dieťa zašpinené jedlom okolo úst

Pomocou mixéra Twistshake môžete veľmi jednoducho zmixovať napríklad mrkvu, zemiak, cuketu a kuracie mäsko. Môžete tiež vyskúšať kombináciu mrkvy, zemiaku a uvareného žĺtka. Z ovocia môžete zmixovať recepty akéhokoľvek druhu. Či už to bude hruška, banán, jablko alebo iba hrušky s čučoriedkami, vaše bábätko si nepochybne toto papaníčko vychutná. Príkrmy pripravujte vždy čerstvé, iba vtedy si jednotlivé potraviny zachovajú potrebný objem živín. 

Od 9. mesiaca sa snažíme zaviesť tretí príkrm, čo je zväčša večera v podobe obilninovej kaše alebo jednoducho krupice. Do jedného roka by sa vaše bábätko malo v stravovaní dostať na úroveň dospelého a popritom pokračuje s dojčením. Jeho ráno začína materským mliekom, nasledujú raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a deň ukončí opäť materským mliekom. Navečerať by sa malo najneskôr dve hodiny pred spaním. Ani vám by sa predsa s plným bruchom nespalo dobre. 

S príkrmami pomôže Twistshake či Pura

Twistshake je značka, ktorá vám pomôže s mixovaním príkrmov a bábätku následne s ich prijímaním. Pod touto kvalitnou značkou nájdete nielen mixér, ale tiež dojčenské fľaše, detský príbor či gumové podbradníky a mnoho iného. Twistshake mixér potraviny nielen zmixuje, ale umožní vám varenie na pare, ohrievanie, sterilizáciu, udržiavanie teploty a odvápňovanie. Okrem toho vám značka Twistshake ponúka kapsičky, do ktorých si budete môcť nadávkovať doma vyrobenú ovocnú či zeleninovú výživu alebo akýkoľvek zmixovaný príkrm a vaše dieťa si ho pohodlne zje kdekoľvek, aj mimo domova. 

Na výletoch a prechádzkach vám bude veľkým pomocníkom tiež termofľaša Pura, ktorá je vyrobená bez akýchkoľvek plastových častí. Vďaka tomu si môžete byť stopercentne istý, že do nápoja vášho dieťaťa sa neuvoľňujú žiadne škodliviny, príchute či pachy. Pura je fľaša, ktorá vám garantuje tú najkvalitnejšiu technológiu vákuovej izolácie. Studený nápoj zotrvá v tejto teplote 8 hodín a teplý 6 hodín. 

“Viete o tom, že termofľaša značky Pura rastie s vašim dieťaťom? Ako je to možné? Veľmi jednoducho! Kúpite jednu fľašu, na ktorú dopasujete až 5 typov uzáverov – cumlík, náustok, slamka, náustok na pokrmy, alebo športový typ uzáveru. Ideálny spôsob ako dosiahnuť, že sa vám doma nebudú povaľovať kopy dojčenských nevyužitých fliaš.“

Večera pre sladké sny

Ryžová kaša je ľahká a stráviteľná, takže na večeru je ideálnou formou príkrmu. 

Čo budete na ryžovú kašu potrebovať?

  • 20g ryžových vločiek, 
  • 100ml vody, 
  • 1 ČL masla 
  • a nejaké sezónne ovocie (jablká, hrušky, marhule a pod.) 

Ryžové vločky je potrebné zaliať vriacou vodou a následne vmiešame maslo. Keď sme to zvládli, tak pridáme ovocie, ktoré sme si zvolili. Práve v tomto momente nastáva vhodná chvíľa pre Twistshake mixér, pretože všetky ingrediencie dokopy zmixujeme. 

Tip: Ak nebolo dostupné čerstvé ovocie a zvolili ste sušené, potom ho pred pridaním do príkrmu nakrájajte na menšie kúsky a nezabudnite ho zaliať horúcou vodou. Takto ho nechajte stáť 10 až 15 min. 

keramická nádoba s detskou výživou

Takéto jednoduché recepty pre vaše ratolesti nájdete kdekoľvek. Či už na internete, v časopise alebo sa iba tak necháte inšpirovať vašou kamarátkou. Nebojte sa skúšať, experimentovať a najmä sledujte svoje dieťa. Čo mu chutí a s čím sa naopak trápi. Príjem potravy by mal byť pre dieťa príjemnou činnosťou, ktorú si bude užívať a tešiť sa na ňu. Mala by to byť chvíľa, ktorú trávite spoločne ako rodina, aj preto sa snažte stravovanie nastaviť tak, aby ste mohli aspoň raňajkovať, obedovať alebo večerať za jedným stolom. Ako sa vraví, láska ide cez žalúdok, tak si predstavte koľko lásky bude kulminovať okolo vášho stola. 

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie