Zavolajte nám 0915 440 054

Ako zabaviť bábätká a deti?
chlapček a dievčatko bežia po zelenej lúke držiac sa za ruky

25. februára 2020

BabyRaptor

Ako zabaviť bábätká a deti?

Detstvo je krásne obdobie života, na ktoré nostalgicky spomína nejeden dospelý. Úsmev na perách, hlasný smiech, zábava s kamarátmi, žiadne starosti. Škoda, že sa to v mnohých prípadoch z človeka časom  vytráca. Do našich dní vtrhnú pracovné, ale aj rodinné povinnosti a s tým často spojené a nami veľmi neobľúbené starosti. 

Keď však máme to šťastie a medzi nás ustarostených dospelých opäť zavítajú bábätká a deti, spolu s nimi prídu aj hry a veselé aktivity. Opäť máme šancu vrátiť sa o niekoľko rokov späť a pripomenúť si ako dobre nám bolo. 

Deti sú od prírody zvedavé a hravé, nie sú obmedzené predsudkami a strachom. Aj preto je dôležité pre nich neustále vymýšľať atraktívne hry, aby svoje nadšenie nevyužívali na zábavu, ktorá by nás až tak netešila. Určite by mnohí rodičia vedeli porozprávať o popísaných stenách, pomaľovaných gaučoch, zmiešaných práškoch na pranie či o zničených líčidlách.

Deti majú neuveriteľnú fantáziu, ktorá pracuje na plné obrátky. Napriek tomu, že ju v mnohých prípadoch využívajú nevhodne, nepotláčajte ju! Pre ich budúci život je dôležité dať kreativite priestor rozvinúť sa. 

Hry s deťmi sú samozrejmosťou, no málokto si uvedomuje, že je dôležité zabaviť aj tie najmenšie bábätká. Niekedy dokážu svoju nespokojnosť prejaviť omnoho hlasnejšie, než napríklad dvojročné deti.  Ak sa vaše bábätko nudí, určite na to prídete veľmi rýchlo. Čo však s takým drobcom robiť? 

Ako zabaviť a upokojiť bábätká?

Už v starom Grécku sa vo filozofii skloňovalo slovné spojenie „tabula rasa“, teda čistá doska alebo biely papier. Predstavitelia tohto filozofické smeru 17.storočia presadzovali myšlienku, že práve bábätká sa rodia na svet s čistou mysľou, ktorá je ako biely nepopísaný papier. Až po narodení nadobúdajú skúsenosti a začínajú sa formovať. Hovorí sa tiež, že deti sú ako špongie. Nasávajú každú informáciu, skúšajú všetko, čo im príde pod ruky a svoje zručnosti nadobúdajú cez vlastnú skúsenosť.  Preto je dôležité vytvárať im dostatok podnetov a ich čistý papier popísať hodnotným textom. 

dieťatko ležiace na bielej podložke drží hračku

Možno aj práve preto bábätkám vyhovuje spoločnosť ľudí.  Môžete ich donekonečna pozorovať. Zamyslite sa, koľkokrát aj vás samých dokážu zaujať ľudia, ktorých sledujete spoza okna kaviarne či auta, alebo autobusu. Ak teda chcete bábätká zabaviť, presuňte si lehátko či kočík k sebe do miestnosti. Nechajte ich nech vás iba tak pozorujú pri činnosti, ktorú práve robíte.  Každý váš pohyb, predmet, ktorý máte v ruke alebo zvuk, ktorý zaznie je pre nich zaujímavý. 

Aby ste vytvorili podnetné prostredie pre svoje dieťa, môžete postieľku, kočík alebo lehátko presúvať stále na iné miesto vášho domu či bytu. Zakaždým mu vytvoríte pre neho ešte neprebádaný priestor. Aj toto je forma hry, ktorá dieťa stimuluje a zároveň baví.

Ak dieťatko nepretržite plače a pokusy o zábavu nevyšli, vaša náruč bude zaručený liek. Mamine objatie je predsa liekom na všetko! Zoberte si ho na ruky, poprechádzajte sa s ním po izbe, záhrade alebo vašej ulici. Nech si poriadne obzrie svet v bezpečí maminej náruče. S dieťaťom na rukách si môžete aj zatancovať. Dobrá rytmická pesnička a zopár vašich pohybov je zárukou, že sa to u vás bude čochvíľa ozývať detským smiechom.

Aj kniha môže byť zábava. Pre bábätká je možné kúpiť nádherné čierno-biele leporelá, ktoré sú tou najlepšou voľbou, pretože tých najmenších zaujmete predovšetkým kontrastnými farbami. 

Bábätká určite zaujmete hrou svetiel a tieňov. Lampa či svetlo presvitajúce cez záclonu sú pre ne priam hypnotické. Osvedčené a mamičkami často využívané sú tzv. kolotoče nad postieľkami, ktoré ich stále majú čím zaujať. K bábätkám neodmysliteľne patria hrkálky. Môžete si bábätko uložiť na chrbátik a s pomocou hrkálky ho povzbudzovať, aby sa otočilo z chrbátika na bruško. Raz hrkajte na pravej strane, raz na ľavej. Okrem hry  podporujete jeho pohybový rozvoj, jemnú motoriku a veľmi ľahko si takto overíte, či je sluch bábätka v poriadku. 

Bábätká ocenia spev svojich rodičov, milujú melódie a hlasy mamičky či otecka. Nemusíte byť Pavarotti, nemáte predsa doma hudobného kritika. 

Staršie deti sú náročnejšie

Medzi rodičmi sa zvykne vravieť, že čím väčšie dieťa, tým väčšie starosti. A asi to aj bude pravda, čo poviete? Už len pri porovnaní prvých mesiacov po narodení a obdobia po prvom roku, keď už dieťa chodí, sa táto hypotéza jednoznačne potvrdzuje. Len si spomeňte na prvý spoločný mesiac. Bábätká zvyčajne papajú, spia a kakajú, ako inak… Mnoho čerstvých rodičov v tomto čase zvykne hovorievať „vôbec to nie je také náročné ako ste vraveli“. Všetci sme si tým prešli, človek sa predsa učí celý život. 

A potom sa postavia! Rodičom sa začína obdobie zvýšeného pohybu. Zrazu sa im začína rozmotávať jazýček a vaše deti zo dňa na deň rozprávajú možno viac akoby ste si priali. Vtedy zas nastupuje obdobie trpezlivosti. Presne takto zbehne celý život a každé z jeho období je svojim spôsobom nádherné a neopakovateľné. 

Vymyslieť hry pre deti v tomto období môže byť o čosi náročnejšie, a to najmä kvôli tomu, že už nie sú až také poslušné a nie všetko s čím milovaná mama príde ich baví. Preto je dobré mať v zálohe hneď niekoľko nápadov, aby bola zábava.

Zopár tipov, aby bola zábava

Samozrejme, dnes je dostupných toľko hračiek, že by sa deti vlastne nemali ani nudiť. Nie všetky sú však prínosom v ich ako fyzickom, tak aj mentálnom napredovaní. Okrem toho, položme si otázku, existuje na svete dieťa, ktoré sa dokáže hrať počas celého dňa samo? Asi ťažko. Neviem či by ste našli hračku, ktorou by bolo dieťa až natoľko zaujaté, že by ste sa nemuseli starať aký program mu vymyslieť. A keby aj áno, nikdy nezabúdajte, že spoločne strávené chvíle a najmä váš čas a pozornosť sú to najcennejšie, čo môžete svojim deťom dať! 

Takže, ak už vaše deti majú za sebou fázu s hračkami, môžeme prejsť na spoločné hry.

dievčatko roztiera prstami farbu po papieri

Jednou z možností je hrať sa na hľadačov pokladov. Deti veľmi radi objavujú a inak to nebude ani teraz. Môžete deťom zadať úlohy či hádanky, na základe ktorých budú hľadať poklad. Bude nielen zábava, ale spoločne si precvičíte svoje vedomosti.

S menšími detičkami môžete spoločne nafukovať balóny a následne z nich pomaly vypúšťať vzduch. Túto hru je možné premostiť na zúčastnených, a to tak, že sa vy sami zhlboka nadýchnete do pľúc, a potom budete vzduch vydychovať. Takéto cvičenie a hra v jednom sa deťom môže zísť v emocionálne vypätých situáciách. Naučia sa odbúrať stres.

Ak máte doma vlnu, šnúrku alebo hrubšiu niť, môžete namotávať klbko. Ak by ste chceli v deťoch prebudiť trochu súťaživosti, klbká môžete namotávať na čas alebo jednoducho, kto bude prvý.

Pre deti je hrou aj všetko to, čo robia s mamou alebo otcom. Pre dievčatá môže byť zábava spoločné varenie. Malé deti chcú vo všetkom pomáhať, takže nepohrdnú ani vysávačom, ani prachovkou. Využite to, kým sa im ešte chce! Chlapci chcú byť zas ako otec, preto sú všade tam, kde sa pribíjajú klince, kde sa umýva auto či kosí trávnik.

Určite vás nesklamú také klasické činnosti ako práca s papierom, vystrihovanie, prilepovanie. Deti sú tvorivé, dajte im papier, farbičky, zadanie a aspoň na pár minút sa istotne zabavia. Môžu vymyslieť titulnú stranu svojej obľúbenej rozprávkovej knihe, nakresliť svojho obľúbeného hrdinu alebo zvieratká, ktoré poznajú. Fantázii sa predsa medze nekladú.

Ak máte pocit, že ste skúsili už všetko, potom prišiel čas na bunker! Nebojte sa, nečaká vás nič zložité. Prehoďte deku cez stôl a bunker je hotový. Deti sa môžu skrývať, mať svoje tajnosti ukryté pred svetom, môžu tam pre vás uvariť kávu alebo čaj, skladať si v ňom kocky, listovať si v knihách alebo čokoľvek iné, na čo budú mať chuť. 

Ak máte doma ratolesť, ktorá sa práve rozrozprávala, úplne postačí, ak budete podnecovať dieťa k dialógu a podporovať tak rozvoj jeho reči. Dajte dieťaťu priestor a pozorne počúvajte. Verte, že prídu momenty, keď vás zaskočí fakt, akú širokú paletu slov už vaše dieťa ovláda. A pre nich je to opäť čo? No predsa zábava!

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie