Zavolajte nám 0915 440 054

Vyberáte kočík? Na čo si treba dať pozor?
veselé dievčatko v kočíku

10. októbra 2019

BabyRaptor

Vyberáte kočík? Na čo si treba dať pozor?

Prípravy na príchod dieťatka naberajú na intenzite najmä v posledných mesiacoch tehotenstva. Asi najdôležitejšiu a najdrahšiu položku však predstavuje kočík. Na trhu je veľmi veľa možností a neraz sa dostanete do bodu, že už ozaj neviete ako a podľa čoho vyberať. Najdôležitejšia je kvalita, kočík by mal byť dobre ovládateľný, zároveň dostatočne veľký, no nie príliš ťažký. A zároveň by bolo fajn, aby aj dobre vyzeral a bol štýlový. Je to pomerne náročná úloha – tak čo s tým?

Ako si spomedzi širokej ponuky vybrať ten najlepší kočík?

Rozmery a veľkosť

Ako prvé by ste si mali všímať rozmery kočíka. Jeho veľkosť je dôležitá napríklad pri vstupe a výstupe z výťahu či z miestnosti, kde budete kočík uskladňovať. Všímajte si rozmery nielen rozloženého, ale aj zloženého kočíka, pretože to zas bude dôležité pri prevážaní kočíka v kufri vášho auta. Majte na pamäti, že cestovanie s dieťaťom, to určite nie je iba kočík, ale plný kufor ďalších vecí, na ktoré budete takisto potrebovať miesto. 

Hmotnosť

Nie menej podstatná je hmotnosť kočíka, a to by si mali všímať najmä mamičky, ktoré s ním budú manipulovať najčastejšie. Kočíky by mali byť čo najľahšie, najmä kvôli ich skladaniu a zdvíhaniu do kufra či vynášaniu do bytu a pod. 

Kolesá

Veľmi podstatným parametrom sú kolesá. Kočíky môžu mať kolesá, ktoré sa líšia veľkosťou, materiálom, ale aj počtom. Ak bývate v oblasti, kde je častý nerovný terén, v takom prípade určite oceníte nafukovacie kolesá, ktoré doprajú vášmu bábätku hladšiu jazdu. Nevýhodou takýchto kolies je defekt, ktorý môžete, ale tiež nemusíte dostať. Defekt však nie je žiadna katastrofa, opraviť ho dnes nie je žiaden problém. Veľmi dobrou voľbou sú tiež air-gelové kolesá, v prípade ktorých sú zachované vlastnosti nafukovacích kolies, no v ich vnútri nenájdete klasickú dušu, ale vzduchové bublinky. Časté sú tiež kolesá penové, ktoré sa jazdnými vlastnosťami dajú prirovnať tým nafukovacím.

rodičia s dieťatkom v kočíku Oyster 3

Úložný priestor

Mnohé mamičky sa pri kúpe kočíka zameriavajú na úložný priestor, ktorý využívajú predovšetkým ako nákupnú tašku. Prioritne by však tieto priestory mali slúžiť na také potreby, ktoré sa vám nevošli do tašky ako napríklad sieťka proti hmyzu, pláštenka proti nepriaznivému počasiu, nánožník, slnečník či deka a pod. Nepochybne zvládne a obsiahne aj menší nákup, no ten by nemal byť meradlom jeho kvality.

Polohovanie

Určite si ešte v predajni vyskúšajte polohovanie kočíka od sedu až do ľahu. Kočíky môžu mať rozdielne mechanizmy a postupy nastavenia tohto polohovania, zvoliť by ste si mali samozrejme kočík, ktorý vám bude svojim mechanizmom najviac vyhovovať. 

Rukoväť

Vyskúšať by ste si mali tiež rukoväť. V mnohých prípadoch majú kočíky túto rukoväť nastaviteľnú, môžete si zvoliť jej výšku a tiež polohu, vďaka čomu pre vás bude kočíkovanie príjemnejšie a pohodlnejšie. Ešte aj dnes sa nájdu modely, ktoré takúto „vymoženosť“ nemajú. Nižšie mamičky to nemusia vnímať ako negatívum, tým vyšším by sa však časom mohli objaviť bolesti v krížoch z nesprávneho držania tela a skláňania sa k rukoväti kočíka. Preto venujte aj takejto možno drobnosti dostatok pozornosti.

Dostatok priestoru

V kočíku strávi bábätko veľa svojho času a na niekoľko mesiacov mu poslúži aj ako postieľka. Preto by mu mal kočík poskytovať dostatok priestoru. Myslieť by ste mali tiež na to, že v chladnejšom období pribudne do výbavy fusak a ten vo vaničke kočíka takisto zaberie nemálo miesta.

Rozpočet

Keďže je dnes ponuka široká a cena kočíkov  je takisto rôznorodá, dôležité je na úvod stanoviť si finančný strop. Samozrejme, v prípade dieťatka je najdôležitejšia kvalita. Na trhu je však toľko štýlových kočíkov, že vám to pomôže udržať sa “na uzde” a neminúť za kočík viac ako si v skutočnosti môžete dovoliť. 

Potrebujem kombinovaný kočík?

Ak ste prešli všetkými spomínanými nástrahami a dokázali ste si odpovedať na všetky otázky, potom gratulujeme a postupujete do ďalšieho „levela“. Zvoliť kombináciu alebo začať len kúpou konštrukcie a hlbokej vaničky? Bábätko rastie, a preto je úplne logické, že časom budete musieť kúpiť športový kočík a ak chcete s dieťatkom cestovať a presúvať sa autom, potrebujete samozrejme aj sedačku – vajíčko. Čas neoklamete a ničomu sa nevyhnete, aj preto je rozumnejšia kúpa kombinovaného kočíka. Kočíky sú dostupné v dvojkombinácii a trojkombinácii. Kočík v trojkombinácii obsahuje sedačku-vajíčko (možno ju upevniť aj na konštrukciu kočíka), hlbokú vaničku a nakoniec aj športovú časť. V dvojkombinácii chýba vajíčko. Hlboká vanička vám poslúži približne do 6. mesiaca dieťaťa. Sediace bábätko je už natoľko zvedavé, že ho len ťažko udržíte v hlbokej vaničke a vtedy na scénu prichádza športová časť. Tá vašej ratolesti poslúži od jeho polroka až po škôlku. Športová časť má polohovateľnú chrbtovú opierku a tiež opierku nôh, preto nie je problém vytvoriť pre dieťa priestor na spanie. Kombinované kočíky sú v niektorých prípadoch dokonca cenovo dostupnejšie ako kúpa samostatnej hlbokej vaničky. Ich benefitom je aj to, že doslova rastú s vašim dieťaťom a sú mu k dispozícii v takej podobe akú momentálne potrebuje. 

No ako sa vraví, sto ľudí – sto chutí. Aj preto by ste pri výbere kočíka mali v prvom rade veriť svojmu inštinktu a zvoliť taký model, ktorý sa vám zapáči na prvý pohľad. Ak bude spokojná mama, bude určite spokojné aj dieťa.

rodičia na prechádzke s kočíkom Oyster 3

Kočíky sú v súčasnosti naozaj štýlové a nepochybne má medzi nimi každá mamička už dávno svojho favorita, no vždy je dôležité, aby ste si zvážili jeho benefity a aj prípadné nedostatky. Ak je to pre vás priťažká úloha, tak príďte k nám na kávičku. Všetko vám poukazujeme a vyberieme variant, ktorý splní všetky vaše požiadavky 🙂

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie