Zavolajte nám 0915 440 054

Ako zariadiť detskú izbu podľa feng šuej
detská izba

28. februára 2022

BabyRaptor

Ako zariadiť detskú izbu podľa feng šuej

Feng šuej je čínske umenie, ktoré sa venuje prúdeniu a smerovaniu zemských síl. Vďaka prúdeniu energií sa snaží nájsť to najlepšie miesto na pobyt človeka vo vybranom priestore. 

Detská izba je malým kráľovstvom vašej malej princeznej či princa. Predstavuje miesto, v ktorom si môžu robiť, čo chcú. Takmer… No v každom prípade, v detskej izbe trávia deti veľa svojho času. Hrajú sa v nej, každá detská hračka plní svoju úlohu, počúvajú hudbu, robia úlohy, spia. Preto by to mal byť priestor vhodne zariadený a svetlý, aby sa v ňom vaša ratolesť cítila perfektne. Pomôcť vám s tým môže práve toto čínske umenie feng šuej, ktorého moc zabezpečí, že detskú izbu bude vaše dieťa milovať a rado tam tráviť čas. 

V súčasnosti sa feng šuej veľmi často využíva pri zariaďovaní interiéru alebo pri organizovaní záhrad. Ako teda postupovať a na čo všetko dbať, aby prúdenie zemských síl bolo v detskej izbe vášho dieťaťa ideálne?

Pri zariaďovaní sa riaďte svetovými stranami

Štyri svetové strany sú jedným z niekoľkých záchytných bodov učenia feng šuej. Svoju úlohu zohrávajú aj pri výbere konkrétnej miestnosti, ktorá sa stane detskou izbou. Ak riešite izbu pre chlapčeka alebo pre staršieho syna, určite zvoľte izbu smerom na východ. V prípade dievčatka a predovšetkým v prípade staršej sestry voľte juhovýchod. 

Základ pre tieto dve strany predstavuje drevo. Tento materiál má pre vaše deti zabezpečovať zdravie, rozvíjať rozum, zodpovedá za fyzický a emocionálny rozvoj dieťaťa a povzbudzuje kreativitu detí. Do detskej izby teda uprednostnite drevený nábytok, posteľ, podlahu a, samozrejme, aj drevená detská hračka je lepšou a zdravšou voľbou ako plast.

detská postieľka a nábytok z dreveného masívu
Zdroj: https://www.babyraptor.sk/produkt/babystyle-detska-postielka-hollie-walnut-70×140-cm/

Detskú izbu určite nezariaďujte v izbe oproti vchodovým dverám do domu. Podľa feng šuej, práve cez vchodové dvere uniká najviac energie a teda aj sen a pokojný spánok. Rovnako tak by detská izba nemala byť oproti kúpeľni či toalete, oproti schodom, oproti rodičovskej spálni alebo spálni starých rodičov. Tiež nie je vhodné, aby ste detskú izbu umiestnili priamo do samého stredu domu či bytu. Vo vašom dieťati to môže formovať egocentrizmus.  

Ak vám dispozičné riešenie vášho domu alebo bytu neumožňuje umiestniť detskú izbu tak, aby to bolo podľa feng šuej v poriadku, korigovať to môžete napríklad tak, že k dverám do detskej izby umiestnite kvet. Nemusíte voliť iba živý kvet. Postačí aj umelý. Vďaka čomu dôjde aspoň k čiastočnej korekcii prúdenia energií.

Ako detskú izbu zariadiť?

Detská izba musí mať v prvom rade pravidelný tvar, to znamená, že by mala byť v tvare štvorca alebo obdĺžnika. V izbe by nemali byť žiadne skosené uhly. Tiež by ste sa mali vyhýbať rôznym schodíkom či vyvýšenej podlahe. 

Podľa učenia feng šuej majú byť v izbe vysoké stropy. Podobne ako rohy v izbe, ani stropy nesmú mať žiadne skosenia, zníženie v rôznych úrovniach stropu a tak ďalej. Preto určite neuvažujte o tom, že by vaše dieťa mohlo mať detskú izbu v podkroví alebo niekde na povale. Energia musí v detskej izbe cirkulovať bez akýchkoľvek prekážok. Hladko a bez problémov!

Tip: Do detskej izby sa vynikajúco hodia rôzne drevené hračky vo farbách feng šuej.

drevená hračka koník so zlatými krídlami
Zdroj: https://www.babyraptor.sk/produkt/plan-toys-hupaci-kon-pegas-od-mesiacov-12-do-5-rokov/

Vyberajte zariadenie, ktoré bude vyrobené z prírodných materiálov. Produkty, ktoré na úpravu detskej izby použijete – farby, lepidlo, stierky, tmel, laky – tiež by mali byť podľa feng šuej prírodné.

Aby ste eliminovali rozvoj alergií, uprednostnite koberce s krátkym vlasom. Matrace by mali obsahovať prírodnú ekologickú výplň ako napríklad kokosové vlákno.

Zóny podľa feng šuej

Podľa feng šuej musí mať aj hračka to svoje správne miesto. Písací stôl, počítač, knižnicu to všetko umiestnite do severovýchodnej časti detskej izby. Časť izby, ktorú dieťaťu plánujete vyčleniť na prácu nesmie byť oproti oknu alebo dverám. Najideálnejšie je, ak dieťa od písacieho stola vidí na dvere a za chrbtom má stenu. V prípade, že má dieťa dvere za chrbtom, môže sa veľmi jednoducho vystrašiť zakaždým, ak niekto vojde do detskej izby. 

Tip: Pre ľahšiu orientáciu a znázornenie si pozrite obrázok umiestnenie detskej izby v dome či v byte. Jednotlivé svetové strany znázorňujú vhodnosť a nevhodnosť umiestnenia.

feng šuej zóny

Časť venovaná spánku musí byť čo najďalej od dverí. Záhlavie postele otočte na východ alebo západ. V dievčenskej izbe neuškodí baldachýn nad posteľou, vďaka ktorému sa dievčatá budú cítiť bezpečne a príjemne. 

spiace dieťa

Podľa feng šuej, by posteľ nemala byť poschodová, nemala by byť vysoká či na kolieskach. Neumiestňujte ju k oknu a predovšetkým nie vtedy, ak okno z izby vedie na rušnú ulicu. Ak nedokážete nájsť posteli lepšie miesto v rámci detskej izby, zabezpečte do detskej izby žalúzie, ktoré budete môcť kedykoľvek zatiahnuť.  

Nad posteľou nesmú byť žiadne police, obrazy, svetlá alebo čokoľvek s ťažkým rámom. Podľa feng šuej tieto ťažké predmety vyvolávajú úzkosť a narúšajú spánok. 

Hračky musia mať takisto svoje miesto. Priestor na hranie by dieťa malo mať niekde blízko dverí. V tejto časti detskej izby zvoľte výrazné svieže farby vo svetlých odtieňoch. Umiestniť tam môžete kvetiny alebo akvárium s rybkami. Keď bude dieťa rásť, tak nezabudnite takisto oddeliť aj miesto na štúdium. Ak to priestorové možnosti nedovoľujú, tak skúste priestor aspoň nejako ohraničiť. V detskej izbe by nemala mať miesto ani žiadna elektronika (mobily, tablety, televízory). 

detská izba časť na štúdium

Farby do detskej izby

Farby hrajú v prípade feng šuej dôležitú úlohu. Do detskej izby sa nehodia farby prvého feng šuej elementu – ohňa. Ten vyjadruje sexuálnu energiu a pohyb, čiže červená farba nie je vhodná. Kombinácie farieb ostatných elementov – zem, kov, voda a drevo sú však vhodné. Pohrajte sa s farbami tak, aby sa k sebe hodili a vytvorili čo najpríjemnejšiu atmosféru!

Vhodnými farbami sú: žltá, svetlozelená, fialová a ružová. 

Žltá farba. Neutrálnou farbou s pozitívnou energiou je práve žltá. Je vhodná však pre väčšie deti, keďže podľa feng šuej by bábätko mohlo v žltej izbe viac plakať.

Biela farba. Je vhodná, ale s mierou. Veľa bielej farby by mohlo v dieťati evokovať príliš chladu.

Zelená farba. Je ideálnou v kombinácii so zemitými farbami (hnedá a svetlohnedá). Tieto farby podnecujú tvorivosť a vývoj. Zároveň je zelená farba pozitívnou farbou. V kombinácii s prírodnými farbami prinášajúcimi pokoj a pohodu by to mohla byť ideálna kombinácia.

detská izba v pastelových farbách

Purpurová farba vyjadruje výnimočnosť a autoritu, preto je obzvlášť vhodná pre dospievajúce deti.

Tip: Ako detičky rastú, tak je dobré meniť im aj farebnosť detskej izby. Na internete nájdete veľa zdrojov, ktorá farba je s akým vekom vhodná. 

Osvetlenie

Každý kút detskej izby musí byť osvetlený a svetlo by malo zodpovedať činnosti, ktorá sa v danej časti izby bude odohrávať. Preto feng šuej odporúča otočné osvetlenie. 

Na písací stôl dajte, samozrejme, stolnú lampu. V časti, kde dieťa číta môže stáť stojaca lampa. Pri posteli postačí mierne svetlo. Centrálne svetlo môže byť v podobe lustra, ktoré silu osvetlenia bude možné regulovať. 

Dieťa sa musí v detskej izbe cítiť príjemne a predovšetkým bezpečne. Preto zariadiť detskú izbu podľa učenia feng šuej je jedinečná cesta, ako tento pocit vašej ratolesti dopriať. Detská hračka v objatí a pokojný spánok v priestore s pozitívnym prúdením energií vám dá istotu, že vaše dieťa trávi čas v zdravom prostredí.

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie