Zavolajte nám 0915 440 054

Ako vybrať tú správnu stoličku pre vášho drobca?
dieta v jedalenskej stolicke

25. septembra 2019

BabyRaptor

Ako vybrať tú správnu stoličku pre vášho drobca?

Dieťatká rastú takmer zo dňa na deň. Keď už váš drobec prechádza z mliečnej stravy na tú nemliečnu, sa naskytá aj otázka, kde ho budete kŕmiť. A v tomto prípade prichádza na rad stolička na kŕmenie. Je prirodzené, že pre svoje bábätko chcete urobiť čo najviac. Preto by ani výber stoličky nemal byť podceňovaný. Ako si teda správne vybrať stoličku pre vášho drobca?

Ponuka stoličiek pre deti je pomerne široká. Líšia sa v tvaroch, materiáloch či univerzálnosti. V článku vám prinášame tipy, na čo sa pri výbere stoličky zamerať.

Správne načasovanie

Prvým krokom pri výbere stoličky pre dieťatko je správne načasovanie. Záleží taktiež na tom, o aký typ máte záujem. Niektoré stoličky sú vyrábané tak, že sú vhodné aj pre detičky, ktoré sa ešte nedokážu alebo nemôžu postaviť. Takéto stoličky sú zvyčajne polohovateľné a sú vybavené vložkou pre novorodencov. Vo väčšine prípadov sa nákup stoličiek realizuje až vtedy, keď dieťa prechádza z mliečnej stravy na nemliečnu. Obvykle je to v období, keď má dieťatko 6 mesiacov. Existujú aj cestovné stoličky na kŕmenie, no v tomto prípade sú limitované veľkosťou a nosnosťou. Pri výbere cestovnej stoličky by ste teda nemali s nákupom čakať dlho. 

Ak už viete, že je správny čas na to, aby ste pre dieťatko zaobstarali stoličku, mali by ste pri jej výbere zohľadniť nasledujúce body:

  • Bezpečnosť
  • Funkčnosť
  • Hmotnosť
  • Dizajn
  • Cena

Bezpečnosť na prvom mieste

V rámci bezpečnosti stoličky by ste sa mali zamerať predovšetkým na jej stabilitu. Uistite sa, že stolička stojí na všetkých oporných bodoch tak, aby nehrozilo, že sa prevrhne či už do boku alebo dozadu. Zároveň aj materiál, z ktorého je stolička vyrobená, by mal byť bezpečný. To znamená, že či už ide o drevo alebo plast, všetky hrany a okraje by mali byť zaoblené. Zároveň sa uistite, že aj samotný povrch materiálu je bezpečný – to znamená, že aj napríklad morené drevo, by malo byť ošetrené ekologickými prípravkami. Alebo ak je stolička vyrobená z plastu, uistite sa, že výrobca garantuje, že materiály nie sú toxické. Stolička by v rámci bezpečnosti mala byť vybavená aj pásmi, ktoré zabránia, aby dieťa zo stoličky vyliezalo či z nej vypadlo. Stolička by mala mať aj opierku na nohy. Pri niektorých typoch stoličiek je táto opierka nastaviteľná, a teda môžete ju prispôsobiť tomu, ako dieťa rastie. Zároveň sa uistite, že stolička má opierku chrbta vyššiu ako 25 cm, aby sa zabránilo riziku, že dieťa zo stoličky vypadne. 

mamicka s dietatkom v detskej stolicke

Funkčnosť stoličky

Stolička by mala byť nielen bezpečná, ale aj funkčná. Materiál, z ktorého je vyrobená by sa mal dať ľahko čistiť. Zároveň praktickým prvkom je aj pult, ktorý môžete odnímať. Pult môžete využiť v prípade, že je vaše dieťa už väčšie a dokáže sa nakŕmiť samo. Ak si vyberiete stoličku, ktorá má aj odnímateľné sedadlo či nejakú výplň, skúste si vybrať také, ktoré sa dá prať v práčke, nie len ručne, aby ste si ušetrili čas. Veľkou výhodou stoličiek pre deti je, ak sa dajú zasunúť ku stolu. V neposlednom rade dôležitá je aj skladnosť stoličky, aby vám nezaberala príliš veľa miesta v byte či dome. Polohovateľnosť je taktiež znak, na ktorý by ste sa mali pri výbere stoličky zamerať. Ak sa rozhodnete pre stoličku, ktorá má nastaviteľnú výšku alebo polohu, postupujte podľa návodu a bezpečnostných pokynov. Mali by ste využívať už vopred navŕtané otvory a vyhnite sa tomu, že si stoličku upravíte „podomácky“. Nastaviteľnosť polohy sedadla je dôležitá najmä pri menších deťoch, ktoré ešte nevedia sedieť.

dietatko v jedalenskej stolicke

Dizajn stoličky

Ponuka detských stoličiek ja naozaj široká či už ide o materiál, veľkosť ale aj dizajn. Veľmi vhodným a aj výhodným riešením je vybrať stoličku, ktorá sa neustále prispôsobí a bude rásť spolu s vaším dieťaťom. V tomto prípade by dobrou voľbou mohla byť tzv. rastúca stolička, ktorá bude súčasťou vašej domácnosti veľa rokov. 

„Rastúca stolička Nomi je vysoká stolička budúcej generácie. Má veľkú výhodu v tom, že ju môžete kombinovať s voliteľným príslušenstvom tak, aby ste ju prispôsobili potrebám vášho rastúceho dieťaťa, a to od prvého dňa vášho novorodenca.“ 

Voliteľné príslušenstvo zahŕňa:

  • lehátko, ktoré je ideálne pre novorodené dieťa do približne 6 mesiacov. Je pripevnené priamo na drevenej nohe stoličky. Keď bude vaše dieťa pripravené sedieť, môžete ho nahradiť sedadlom, operadlom a opierkou nôh,
  • zábrana pre dieťa vo veku cca od 6 až 24 mesiacov. Môžete ju jednoducho pripevniť o sedadlo a operadlo a zároveň aj jednoducho odmontovať,
  • pultík,
  • bezpečnostné popruhy,
  • obojstranné dvojfarebné vankúšiky.

detska jedalenska stolicka Nomi

Drevená noha stoličky Nomi zaručuje pevnosť, odolnosť a flexibilitu. Má unikátny tvar, ktorý zabezpečuje, že výška a hĺbka sú vždy dokonale prispôsobené. Noha, ktorá je vyrobená z certifikovaného FSC ohýbaného dreva, poskytuje maximálnu pevnosť a flexibilitu. Ak sa nastavuje výška sedadla a opierky nôh, hĺbka sa automaticky vyrovná vďaka unikátnemu tvaru nohy. Nohy stoličky sú dostupné v rozličných prevedeniach dreva a farby, pričom rozdiel je iba vizuálny, odolnosť a výkonnosť sú pri všetkých možnostiach úplne rovnaké. Základná výbava stoličky Nomi pozostáva z drevenej nohy, plastového podstavca s kolieskami, operadla, sedáka a opierky nôh.

Cena

Cena stoličky sa samozrejme bude odvíjať od znakov ako odolnosť, materiál, spôsob údržby, dizajn, vplyv na zdravie či vzhľad. Tak ako pri všetkom, aj pri stoličkách pre deti platí, že do kvality sa oplatí investovať. Ceny stoličiek pre deti by sme mohli rozdeliť do štyroch skupín. Najlacnejšie stoličky (plastové) majú kratšiu životnosť, ťažko sa opravujú a obsahujú syntetické látky. Napriek tomu je ich údržba pomerne ľahká a výber motívov a dizajnov je taktiež široký. Lacné stoličky (drevotrieska a lamino) majú taktiež kratšiu životnosť a tiež sa opravujú ťažšie, no sú o čosi viac odolné. Avšak, rovnako obsahujú lepidlá a iné syntetické látky. Rovnako ich dizajn a výber motívov je pomerne široký. Stoličky v strednej cene (masívne drevo) majú dlhšiu životnosť, ľahko sa opravujú no sú náchylnejšie na poškriabanie. Sú však v porovnaní s tými lacnejšími 100% zdravotne nezávadné. Ich údržba je stredne obtiažna a vyžadujú si občasnú starostlivosť o drevo. Pri tejto skupine stoličiek býva každý kus originál. Najdrahšie stoličky (kovové) majú dlhú životnosť a sú odolné voči poškriabaniu. Zároveň sú vhodné pre alergikov. Údržba je jednoduchá, no mali by ste si dať pozor na zdravotne závadné nátery. Dizajn takýchto stoličiek je nie vždy úplne detský. 

Výber stoličky nie je zložitý, ale potrebný proces. S prvou stoličkou pre vaše bábätko sa začínajú aj prvé stravovacie návyky. Samozrejme, že výber závisí od preferencií a možností, mal by byť ale precízny. Stoličku však vyberajte najmä s ohľadom na bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť. 

Dúfame, že vám tipy pomohli a článok bol pri výbere nápomocný. Ak by ste si však aj tak nevedeli rady, pokojne sa na nás obráťte a radi vám u nás na šálke kávy poradíme 🙂

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie