Zavolajte nám 0915 440 054

Ako utajiť tehotenstvo v prvom trimestri?
tehotná mladá žena s tajomstvom

15. februára 2020

BabyRaptor

Ako utajiť tehotenstvo v prvom trimestri?

Hurá, na tehotenskom teste mám dve paličky! Každá žena, ktorá túži po bábätku určite pozná tento pocit. Zrazu vás zaplaví množstvo emócií, šťastie prelínajúce sa s obavami. Sú to nepochybne krásne a neopakovateľné chvíle v životoch mnohých párov.

Čo však potom, keď z vás opadne prvotná eufória? Na rad prichádzajú praktické otázky, na ktoré sa niekedy ťažko hľadajú odpovede. Prvý trimester je najcitlivejším obdobím počas tehotenstva. Plod je zraniteľný, v mnohých prípadoch dochádza k potratom. Aj kvôli tomu sa mnohé ženy snažia aspoň v prvých troch mesiacoch svoje tehotenstvo zakryť.

Jedným z ďalších dôvodov je tiež práca. Zvedaví kolegovia niekedy dajú poriadne zabrať svojimi nekončiacimi sa otázkami. Pravdou však je, že o svoje pracovné miesto sa v niektorých prípadoch musíte doslova pobiť. Možno ste v situácii, keď očakávate predĺženie pracovnej zmluvy alebo sa vám naskytla príležitosť kariérneho postupu a tehotenstvo nie je práve to, čomu by sa váš zamestnávateľ potešil. Život si ale vždy nenaplánujete, a preto je treba prijímať všetko tak, ako do nášho života prichádza. Zahoďte teda obavy a poďme spoločne vymyslieť ako zvládnuť prvý trimester v utajení.

Oblečenie je základ

Ako inak zakryť rastúce bruško, ak nie voľnejšími strihmi oblečenia? Dnes je tehotenská móda síce ešte stále obmedzená, no napriek tomu si určite dokážete vybrať tak, aby ste pôsobili moderne a vkusne. Práca môže niektoré z nás v rámci módy potrápiť ešte o čosi viac, ale riešenie sa vždy nájde! V predajniach a na stránkach internetových obchodov nájdete tuniky rôznych strihov a farieb. Doplniť ich môžete buď elastickými legínami, alebo pružnejšími džínsami. Mnoho vám pomôžu zakryť vzory. Ak si vyberiete vhodný vzor a rafinovaný strih oblečenia, budete môcť zvoliť aj košele, tričká, nohavice alebo sukne užších strihov.

Prvý trimester prežíva každá žena inak a rôznorodo sa mení aj telo ženy. Niektorým vykúka bruško už v druhom mesiaci, niektoré si na takúto zmenu počkajú o čosi dlhšie. Ak patríte k tým, ktoré aj v tehotenstve zostávajú štíhle a neobľubujete voľnú módu, môžete zvoliť tiež stratégiu väčších veľkostí. Kúpite si tričko o číslo väčšie a rovnako tak nohavice. Aj toto je cesta, prečo nie.

TIP: Odpútať pozornosť môžete bižutériou. Výraznejší náhrdelník alebo prívesok na dlhej retiazke je takisto vynikajúcim spôsobom ako udržať svoje sladké tajomstvo čo najdlhšie v tajnosti.

Tehotenstvo nie je iba o tele

S tehotenstvom prichádza mnoho zmien. Samozrejme tou, ktorá je do očí bijúca je tehotenské bruško, no nie je to to jediné, čo by ste mali skrývať. Práca nám zaberá mnoho času a všetky tieto chvíle trávime spolu s kolegami v kancelárii, v zborovni či v predajni a pod. Majú vás teda na očiach každý deň minimálne 8 hodín. Vedia o vás veľa a niekedy možno viac ako vy sama.

tehotná žena drží pohár vína a usmieva sa

Fajn, brucho sa vám darí úspešne zakrývať, ale ako vysvetlíte, že zrazu pijete menej kávy či dokonca nepijete žiadnu? Prečo si na večierku odmietate pripiť šampanským a čo toľko odbiehate na toaletu? Aj toto sú zmeny, ktoré do vášho života prinesie tehotenstvo a prvý trimester.

Ak je aj vaša práca preplnená detailnými pozorovateľmi, ktorým neuniklo, že ste si dali kávu bez kofeínu, môžete im s pôvabným úsmevom odpovedať, že máte posledné dni problém so spánkom. Ťažko sa vám zaspáva, často sa v noci budíte, skoro ráno ste už hore, a to je práve dôvod, prečo ste sa rozhodli zaviesť do svojho nápojového lístka bezkofeínovú kávu.

Zatiaľ sa vám darí, v zatĺkaní vám to ide na jednotku. Nie je však všetkým dňom koniec. Oblečením ste zakryli zmeny na vašom tele, aj káva vám prešla, ale blíži sa firemný večierok a vy už teraz viete, že sa alkoholu nebudete môcť dotknúť. Ak žena na spoločenských akciách ľubovoľného druhu nepije, prvá otázka okolia je: „si tehotná“? Presne toto čaká aj vás, ak sa na to dostatočne nepripravíte.

Prvý trimester je síce prelomové obdobie, no ak patríte k odvážnejším ženám, tehotenstvo môžete zakryť aj tým, že si do minimálneho množstva bieleho vína dolejete kvantum vody. Ak by ste sa rozhodli pre tento spôsob utajovania, určite by vás podporili britských vedci, ktorí tvrdia, že mierne pitie alkoholu v tehotenstve plodu neublíži, pričom pod slovom mierny rozumejú pohár vína denne.

Ďalšou z možností je vyhovoriť sa na diétu, pre ktorú ste sa v posledných dňoch rozhodli a keďže k nej pristupujete zodpovedne a so všetkou vážnosťou, počas troch mesiacov detoxikácie vášho tela nevypijete ani kvapku alkoholu. No a na záver môžete všetky výhovorky podporiť tým, že prídete na akciu autom. Sľúbili ste mame, že ju odveziete do kina.

Stále by som jedla!

Nie je to síce pravidlo, ale ani nič nezvyčajné. V prvom trimestri je telo ženy namáhané. Rastie v nej nový život, a tak potrebuje energie za dvoch. Aj to je dôvod, prečo si vaše telo pýta viac. V takomto prípade môžete tehotenstvo zakryť tým, že si na stole nachystáte vždy niečo, z čoho môžete v priebehu dňa ujedať. Ryžové chlebíky, tyčinky, akékoľvek suché čajové pečivo, môžete si nakrájať jablko či kaleráb. Vďaka drobným pochutinám vám zájde pocit hladu a kolegovia si nič nevšimnú.

mladá žena drží tanier s čokoládovými maškrtami

Dbať by ste mali na pravidelný príjem tekutín, a to ešte o čosi viac než kedykoľvek predtým. Okrem zdravotného hľadiska vám to pomôže naplniť žalúdok bez toho, aby ste museli niečo jesť.

Ak ste citlivá na vybrané pachy či vône, nezostáva vám nič iné ako sa snažiť sa im vyhýbať. V prípade, že vám práve nevonia jedáleň v práci, odbehnite si na obed do blízkej reštaurácie, prineste si obed z domu alebo sa to pokúste vydržať a najete sa po práci v pokoji svojho domova. Robte všetko preto, aby ste sa vyhli nežiaducej nevoľnosti. Tú by ste síce pri väčšom šťastí tiež zakryli, otázne je, koľkí by vašej historke uverili. Tehuľky, ktoré trápi pravidelná tehotenská nevoľnosť to budú mať s utajovaním zásadne ťažšie. Jeden či dva prípady možno zahovoríte, ale častejšie odbiehanie na toaletu asi neukecáte. Ak sa necítite dobre, jednoducho sa priznajte a utekajte si domov oddýchnuť.

Ako dlho?

Tehotenstvo je najkrajším obdobím ženy. Aj keď je v mnohých momentoch náročné, keď sa napríklad neviete zhodnúť s partnerom na mene vášho dieťatka alebo aký kočík mu kúpite, alebo keď váš partner proste nemá pochopenie pre vaše nadšenie všetkým drobnučkým detským oblečením! Ale v konečnom dôsledku na neho každá spomíname s láskou a úsmevom na tvári. V snahe udržať si svoju intimitu, ochrániť seba i svoje dieťa sa mnohé snažíme túto radostnú novinu utajovať. Kedy by ste si však mali povedať dosť a vyjsť s pravdou von?

šéf gratuluje svojej zamestnankyni k tehotenstvu

Zamestnávateľa by ste mali informovať v čo najskoršom možnom termíne, a to písomne. Doložiť by ste mali tiež potvrdenie od lekára. Kým k takejto oficialite z vašej strany nedôjde, nie ste v práci vnímaná ako tehotná, a teda nie ste chránená zákonom. Na základe zákonníka práce majú tehotné ženy osobitnú právnu ochranu, ktorá sa dotýka pracovných podmienok, úpravy pracovného času, zákazu ukončenia pracovného pomeru v ochrannej dobe, materskej a rodičovskej dovolenky a starostlivosti o deti. Práca je síce dôležitá, ale pri snahe uchrániť si svoje miesto, nezabúdajte na svoje práva, o ktoré by ste mohli veľmi jednoducho prísť! Zamestnávateľa môžete požiadať o diskrétnosť, čo každý rozumný človek určite pochopí. Rozhodnutie je iba na vás, pretože zamestnávateľ nemá právo sa vás na také čosi opýtať. Ak by sa však taký našiel, aj v takom prípade máte možnosť neodpovedať alebo klamať.

Tehotenstvo je zázrak prírody, prijímajte ho s pokorou, tešte sa z neho a užívajte si aj tie náročnejšie dni. Práca na vás počká, budete pracovať po celý zvyšok života!

MRKNI TU ↓

PRI KÚPE KOČIKA OD NÁS,
2 ROČNÝ SERVIS PRE VÁS
ZDARMA

Cena: 1 299,00 €

info@babyraptor.sk

+421 915 440  054

Vyhľadávanie